Huizenprijs stijgt

Voor het eerst in drie jaar is er sprake van een prijsstijging op de woningmarkt. De NVM ziet dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2014 1,2% hoger liggen dan een jaar geleden. Ook het aantal woningverkopen zit in de lift.

Vorig kwartaal was er nog sprake van een lichte prijsdaling van -0,8%. Het aantal woningverkopen zit voor het derde achtereenvolgende kwartaal in de lift. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal van 2014 24.360 woningen (naar schatting 32.700 in de totale markt).

Dat is maar liefst 41,5% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden, maar dat kwartaal was volgens NVM-voorzitter Ger Hukker ‘vanwege veranderde regels rond de hypotheekverstrekking het absolute dieptepunt in aantal verkochte woningen. Het toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten en de lage rente leiden tot het aantrekken van de woningmarkt’.

In 2013 liet de tweede helft van het jaar een herstel van het aantal woningverkopen zien, in 2014 zet dat herstel verder door. Niet eerder in de afgelopen vijf jaar zijn er in het eerste kwartaal zo veel woningen verkocht door NVM-makelaars: 24.360. In de totale markt zijn er naar schatting 32.700 woningen verkocht. De gemiddelde verkooptijd van de verkochte woning bedroeg 159 dagen.

Vergeleken met het vierde kwartaal van 2013 zijn in dit eerste kwartaal 8,1% minder woningen verkocht. “Door de seizoenstrend is het aantal woningverkopen is het eerste kwartaal van het jaar vrijwel altijd het minste kwartaal, met over de afgelopen 20 jaar gemeten een gemiddelde daling van het aantal verkopen van ongeveer 10% ten opzichte van het vierde kwartaal het jaar ervoor. De 8,1% daling van nu laat zien dat dit een goede start van het jaar is geweest”, stelt de NVM-voorzitter.

De opleving van de woningmarkt verhult het feit dat een groot deel van de woningmarkt nog steeds in de malaise zit. 54% van het woningaanbod staat al een jaar of langer in aanbod, één op de zes woningen van het aanbod drie jaar of langer. “Als je die groep woningen gaat analyseren, dan zitten daar verhoudingsgewijs veel vrijstaande woningen veel dure woningen en veel woningen in de landelijke gebieden in. Daarin zie je de trek van platteland naar stad duidelijk terug”, aldus Hukker.

Ook opvallend blijkt de oververtegenwoordiging van woningen, die na 1990 zijn gebouwd, in het aanbod dat al drie jaar of langer te koop staat. Hukker: “Het langdurige aanbod baart mij zorgen. Het is de vraag of deze woningen, zelfs in deze oplevende markt, een koper gaan vinden.”

Uit onderzoek blijkt ook dat woningen die al lang in het aanbod staan veelal een vraagprijs hebben die ver boven de marktwaarde ligt. “Vaak kunnen verkopers door restschuldproblematiek niet verder met de prijs zakken. Zonder hun vraagprijs te verlagen zullen ze echter niet snel een koper vinden”, meent Hukker.

Bron: InFinanceDaily, 10-04-2014

Would you like to comment?

Geef een reactie